13 augusti 2012

Vi är väl vänner! av Marie-Chantal Long

Vi är väl vänner (2012) handlar om 16-årige Jon som går första året på gymnasiet. Jon kallar sej själv för språknörd, han har inga vänner, men älskar att läsa. Han gillar sitt inrutade liv, han behöver känna att han har kontroll, eftersom han enligt sej själv saknar kompass.

Efter jullovet förändras Jons tillvaro helt. Den ordinarie svenskaläraren blir sjukskriven, och istället kommer Liselotte Sand till klassen. Hon är snygg, ung och brinner för sitt ämne. Ganska snart upptäcker hon Jons känsla för språk och litteratur, och uppmuntrar honom till att våga ta plats i klassrummet. Snart växer en speciell vänskap fram mellan dem, men Jon känner att något är fel. Samtidigt blir hans pappa beskylld för sexuella övergrepp och det vänder upp och ner på hela familjens tillvaro.

Var går gränsen mellan vänskap och det andra, det stora och förbjudna undrar Jon? En stark och spännande bok om ett laddat ämne som det borde skrivas mer om. Även mediers övergrepp mot misstänkta gärningsmän och följderna därav beskrivs bra. Det här är inget lätt ämne att skriva om, men jag tycker att författaren har lyckats riktigt bra.

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar