05 februari 2013

Fejk av Sanne Söndergaard


En underbart, nödvändig bok. Siv och Lucas är bästa kompisar och ska börja gymnasiet. Båda är homo och har gått igenom grundskolan som freaks i skolkompisarnas ögon. Det är de ordentligt trötta på. Några dagarna innan skolan börjar kommer Lucas på den briljanta idén att de ska ha ett fejkförhållande. 

Lucas och Siv går hand i hand och blir ett känt par på skolan. Eftersom de går i olika klasser blir de även populära på var sitt håll. Även de som tidigare mobbat Lucas för att han varit bög accepterar paret utan någon större tvekan. En av de värsta mobbarna, Emma Långlemmad, som också är alla killars dröm, vill dessutom vara bästa kompis med Siv. Som blir kär.

För Siv, som själv mest sett sig som nörd, djupt försjunken i skolböckerna är detta en väldigt konstig situation. Hon spelar med och det funkar faktiskt riktigt bra. Tills bubblan spricker. 

Fejk (2012) är en ständigt aktuell och viktig bok. Den handlar om just det där som kallas livet och som är så svårt. Att våga vara och bli accepterad för den man är men också vara schysst mot sina vänner. 1 kommentar:

  1. Agneta i Luleå8 maj 2013 15:54

    Jag blev väldigt besviken över att Siv inte ställer upp för Lukas när han vågar ta språnget!

    SvaraRadera