04 februari 2013

Personer du kanske känner av Jay Asher och Carolyn Mackler

Den 4 februari 2013 fyller Facebook 9 år!

Tänkte därför dagen till ära tipsa om en bok där Facebook har en viktig roll.

Men innan jag berättar vad boken handlar om så vill jag att du föreställer dig att du aldrig har hört talas om Facebook, för det existerar ännu inte. Hela grejen med datorer och Internet är också nytt. Tänk dig sedan att du just fått din första dator. Du loggar in och så dyker plötsligt en sida upp som är full med små bilder på personer som du inte känner igen. Du tittar runt och ser plötsligt en person som heter som du och dessutom liknar dig men ser mycket äldre ut…

Du klickar på bilden och läser lite och inser snart att det är dig själv som du läser om. Du läser om hur ditt liv kommer att se ut om 15 år!

Detta är vad som händer Emma, huvudpersonen i boken Personer du kanske känner. Året är 1996 och det var då inte många som hade en dator hemma. Emma har just fått sin första dator och när allt är installerat så dyker det upp en kostig sida som kallas Facebook. Hon loggar in och hittar alltså sig själv där.

Till en början tror hon att det är ett dåligt skämt. Att någon har gjort denna sida för att driva med henne och hennes kompis Josh. Men efter ett tag inser hon att det faktiskt är sitt liv så som det ser ut om 15 år som hon läser om. Emma gillar inte det hon ser för hon visar sig vara en olyckligt gift 30 åring. Hennes kompis Josh däremot är gift med skolans snyggaste tjej, bor i ett lyxigt hus och lever ett lyckligt liv.

Emma bestämmer sig för att göra något åt saken för hon vägrar att gifta sig med den där skitstöveln som hon läser om på Facebook. Hon ser därför till att de aldrig kommer att träffas i framtiden och det ger resultat. Nästa gång hon loggar in på Facebook kan hon läsa att hon i framtiden är gift med någon annan! Men hon är fortfarande lika olycklig. Dags att ändra lite igen...

Idén och upplägget i boken är riktigt bra. Det är en fascinerande tanke att kunna läsa om sin framtid på Facebook men också lite skrämmande. Är det verkligen så smart att leka och mixtra med sin egen framtid som Emma gör? Emma och Josh märker snart att minsta lilla beslut de tar påverkar deras framtid och kan få den att bli helt annorlunda. Det känns dessutom som att Emma fokuserar mer på att få sina framtida statusuppdateringar att bli som hon vill än att se till att hon är lycklig och mår bra i nuet. Det finns också en hel del som Emma och Josh behöver reda ut i nuet. Exempelvis hur bra kompisar de är och om de egentligen är mer än bara kompisar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar