17 april 2013

Familjen considines förbannelse


Återigen finner Mariel sin mor gråtandes i soffan när hon kommer hem och som så många gånger förr tror Mariel att det återigen är ett förhållande som tagit slut. Men denna gång är det annorlunda, denna gång är det någon som dött. 

Har jag en mormor? Är mormor död? För Mariel har levt helt ovetandes om sin släkt på andra sidan jordklotet. Alltid har hon fått höra hur det bara var hon och hennes mor. Nu måste de till en begravning för en mormor som hon aldrig träffat och till ett land och en släkt hon aldrig besökt. Väl där känner hon sig lika främmande och missanpassad i landet som hos sin släkt. Vreden pyr under henne för att hennes mor hållit allt hemligt under alla dessa år. Men hon förstår inte varför. Hon är så olik sina släktingar, hon har inte de där mörka ögonen som sina kusiner. ”Du är ingen Considine” är det första Mariel får höra av sina kusiner och denna replik återkommer flera gånger under bokens gång. Mariel får höra gång på gång hur ovälkommen hon är. Det är något hotfullt över kusinerna och över trakten men Mariel kan inte låta bli att bli indragen. Hennes mormor målas upp som en kraftfull person som verkar farlig inte som den där vänligt bullbakande mormodern hon borde vara. Mariel börjar förstå varför hennes mor bröt med familjen. De är konstiga. Ju längre in i handlingen vi kommer ju mer åtskilda blir Mariel och hennes mors upplevelser. Modern umgås med sina bröder och tycker att tillvaron är över förväntan, hon vill till och med flytta tillbaks. Mariel å sin sida som umgås med sina kusiner ser en helt annan bild av tillvaron. En värld som är farlig att ge sig in i.

Boken tog några sidor att komma in i och även om slutet var bra kunde det varit längre. Till det positiva lyckas boken hålla på Considines hemlighet rätt länge innan man får förklarat för sig exakt vilken förbannelsen är. Den är lättläst och för handlingen framåt med ständigt nya avslöjanden som får Mariel att komma närmare sanningen vilket gör att det är näst intill omöjligt att slita sig ifrån boken. Personligen finner jag viss likhet med Stephenie Meyers böcker men utan kärlekstema, bara skräck. Det är ett likartat flyt, upptrappning och klimax. Familjen Considines förbannelse är väl värd att läsa. Innehåller såväl spänning som skräck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar