18 april 2013

Helsingfors hurra! Vår egen stad av Karo Hämäläinen och Salla Savolainen

Om jag skulle rösta på vilken stad jag gillar mest i Norden är valet enkelt. Helsingfors! Finlands fina huvudstad. Därför blev jag så glad när den stod där framför mig. Boken som gjordes i samband med att Helsingfors var något så tjusigt som designhuvudstad förra året.

Läsaren tas med på en guidad tur utöver det vanliga. Man får hänga med en barnfamilj när de turistar i Helsingfors i jakten på en ny saftkanna. Runt omkring oss finns ju mängder av finska föremål som liksom bara sveper förbi, lagom obemärkta. Vem har bestämt att de ska se ut på det eller det viset? Du känner säkert igen de stora maffiga blommorna som ofta finns på t.ex vaxdukar. Mönstret heter Unikko, Vallmo. Hon som designat heter Maija Isolas. Blommade för första gången på 60-talet.

Ja, förutom Maija är det en väldig massa kvinnor och män och yllesockor, spårvagnar, korvhus och berguvar i den här boken. Tanken är att stora och små ska få roliga aha-upplevelser och lära sig mer. Nej, det är inte det lättaste att få allt och alla att flyta med. Det blir faktiskt ganska ryckigt ibland. Boken finns på finska och engelska också. Kanske fungerar den bättre då? Anar nämligen att det är just den svenska översättningen som känns lite stolpig. Fast visst är Helsingfors hurra! Vår egen stad mycket bättre att ta med som resehandbok än de som finns för bara vuxna. On totta.

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar