02 september 2013

Sant eller falskt av Andreas Palmaer och Peter Bergting

Gillar du gåtor men har nött hål i öronen på hela klassen genom att dra samma om och om igen? Eller trivs du med att riva av häpnadsväckande historier men behöver slipa till knorrarna? Brukar du ofta fundera över om allt du hör och ser verkligen stämmer? Då kan den här boken vara något att bita i. Här läser du om personer, djur och händelser med slutklämmen: sant eller falskt?

Hunden Hachiko satt varje dag på tågstationen i Tokyo och väntade på att husse skulle komma från jobbet. Tragiskt nog dog husse. Fast Hachiko vägrade gå ifrån sin speciella plats. Om någon tog hem honom till sig rymde han illa kvickt. Till slut började folk mata den trofasta hunden vid tågrälsen, ända tills Hachiko blev så gammal att han dog. Sant eller falskt? Staden som heter nästan som majonäs, Malinaise. Där är det barn som styr och ställer. Borgmästare är 7-årige Jean-Luc. Finns staden på riktigt eller är den påhittad?

Sådär håller boken på.

Sista kapitlet lär ut hur du själv kan tota ihop skumma, intressanta och kniviga små berättelser och låta andra få klura ut om du talar sanning eller ljuger hejdlöst. Ett hett tips är att först ta reda på hur saker och ting faktiskt ligger till. Därefter gäller det att vässa detaljerna. Om Hachico och Malinaise finns eller har funnits? Gissa!

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar