02 september 2013

Ibland vill man inte gärna gå in fast regnet öser ner av Malin Stehn

För mig har Malin Stehn fått mig att tänka på hästklubbsböcker (hennes hästserie Stall Humlebygården på bokklubbsförlaget Pollux) och fotboll (böckerna om det lilla laget Lundeby IK). De är bra i sin genre men man vet ungefär vad man får som läsare. Hennes första ungdomsbok Ibland vill man inte gärna gå in fast regnet öser ner (2013) blir intressant redan från början då hon väljer att skriva om ett helt nytt ämne.

Malin Stehn blandar sitt musikintresse med ett ämne som man vanligtvis inte pratar om så mycket, det vill säga hur barn påverkas till personer som är utbrända. Lovisas mamma lever vanligtvis ett hektiskt liv fullt med arbete och ansvar. På självaste julafton brister allt. Mamman orkar inte längre. Hon går och lägger sig och ligger sedan i sängen i flera månader. Händelsen påverkar hela familjen. Pappan blir lättirriterad och Lovisa själv får svårt att tänka på något annat än mammans sjukdom. Jo, det är en sjukdom, det har i varje fall doktorn sagt. Koncentrationen på skolarbetet, både i skolan och med läxor, försvinner totalt. Lovisas enda flykt från verkligheten är när hon stoppar hörlurarna i örat och dundrar på musiken från hennes favoritartist, Ricky.

Språket flyter fram; virvlar runt alla hinder med lätthet. Boken utvecklar sig till en ganska allvarlig historia men i och med meningarnas lekfullhet och handlingens oanade vändningar blir resultatet en mycket trevlig läsning.

Kolla om boken finns inne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar