16 december 2013

Som James Dean fast snyggare av Niclas Christoffer

Som James Dean fast snyggare (2013) handlar om utseendefixering och självskadebeteende hos killar. Författaren har tidigare skrivit om ätstörningar hos killar i boken Som Zlatan fast bättre (2012). De flesta är nog medvetna om flickors problem med ätstörningar och självskadebeteende, medan killar  inte förväntas ha samma typ av problem. Därför är det bra att författaren tar upp dessa tabubelagda ämnen i sina böcker!

Familjen Wallin är den lyckade familjen, pappa fotomodell, mamma plastikkirurg, lillebror ska bli läkare och storebror Jim ska bli skådis. Under tiden jobbar han också som modell. Han är ju så klart skolans snyggaste kille som alla tjejer vill ha! Men helt plötsligt kraschar allt!

På vägen hem från skidsemestern råkar familjen ut för en allvarlig bilolycka, Jims lillebror dör och pappan blir svårt handikappad. Mitt i all sorg och förvirring kämpar Jim med sista året på gymnasiet och inträdesproven till teaterskolan. Hemma är allt katastrof och i skolan är han inte längre den populäre snyggingen, han får konkurrens av Sebastian som tar över rollen som skolans snygging. Jim blir mer och mer ensam och utlämnad åt sina destruktiva tankar, som till slut resulterar i att han börjar skära sig för att bli av med sin ångest.

Boken kan tyckas lättläst vid första anblicken, men kräver en ganska van läsare. Särskilt i slutet av boken där det händer oväntade saker snabbt, kan det vara svårt att hänga med. Men trots det är detta en viktig bok som tar upp "svåra" ämnen.

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar