13 februari 2014

I huvudet på Colin Fischer av Ashley Edward Miller och Zack Stentz

På den tyska barnkliniken Am Spiegelgrund arbetade på 1930- och 1940-talet barnpsykiatrikern Heinrich Gross. Han utförde experiment på barn med fysiska och mentala handikapp och beteendestörningar, dvs barn som de nazistiska myndigheterna klassade som "orena" människor. Efter experimenten mördade Gross barnen, oftast genom svält eller överdosering av droger. Gross fokuserade på patienternas oförmågor.

Några kilometer bort utförde doktor Hans Asperger ett helt annat arbete på Wiens universitetssjukhus. Asperger fokuserade på barnens speciella talanger, bland annat deras fantastiska minne för saker de var intresserade av. Samtidigt räddade han livet på hundratals barn som annars skulle ha dödats av nazisterna. Aspergers klinik bombades i kriget 1944 och hans arbete föll i glömska.

I huvudet på Colin Fischer (2014) handlar om en high school-kille med Asperger syndrom.  Det svåraste för en person med Aspbergers syndrom är att tolka händelser och personers agerande. Colin måste förstå saker innan han kan bemöta livet utan att vara rädd, därför går han alltid omkring med en anteckningsbok där han skriver ner allt som händer på detaljnivå.

Många undviker Colin och tycker att han är konstig. Men när ett pistolskott går av i skolans matsal är Colin den enda som inte tror att skolans värsting är skyldig. Nu gäller det bara att övertyga rektor och polis.

Det som slår en är bokens detaljrikedom. Colin stannar ofta just vid de små detaljerna i en händelse för att han ska förstå helheten.Varje kapitel börjar även med en längre faktatext från Colins anteckningsbok som har betytt mycket för hans liv och även har koppling till händelsen i kapitlet.

I huvudet på Colin Fischer är en spännande deckare i skolmiljö. Den påminner mycket om Mark Haddons bok Den besynnerliga händelsen med hunden om natten (2003). Christopher i Haddons historia tappar intresse för hundmordet efter ett tag och där tappar även boken sin dragningskraft. Men Colin släpper aldrig taget om sitt pistolmysterium vilket gör att Colins historia är spännande hela vägen till den smärtande cliffhangern i slutet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar