13 februari 2014

Böcker där barn skriver för barn.

Först var det mörkt...
sen kom världen.
Först kom månen...
sen kom morgonen...
och sen kom en liten tjock gubbe.

Vad bra det blir när barn får vara med och skriva böcker!

Först var det mörkt... har Anna Höglund gjort tillsammans med Otto som är 3 år. En fantastisk liten skapelseberättelse som handlar om hur en ensam gubbe träffar en ängel som heter Eriksson. De umgås, sitter under ett träd, äter glass, skiljs åt, tänder lampan, somnar, drömmer. Ända tills morgonen börjar om igen.

Trollerimolnet av Pernilla och Zoe Stalfelt är en annan bok som med kräm och fantasi handlar om ett moln som kan trolla. Molnet gör så att igelkotten slipper sina vassa taggar och ängeln, som den här gången heter Lilla Gubben, tappar vingarna. Han vill hellre gå på fötterna istället. Pippi Långstrump dyker också upp. Hennes stora dojor förvandlas till hästen Knaks öron. Fast det uppskattas inte alls. Knak blir gräsligt arg och stormar iväg. Då känns det bättre när det plötsligt vankas glass. Många glassar. Glass är gott.

Båda böckerna är några år gamla och i båda flödar det förr eller senare av just glass. Livets goda! Men det mest slående är hur makalöst fängslande de kan vara på lyssnande barn.

Barn som berättar för andra barn. Bara så bäst.

Kolla om Först var det mörkt finns inne

Kolla om Trollerimolnet finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar