11 april 2014

Lockwood & Co - Den skrikande trappan av Jonathan Stroud

Inget är sig likt sedan Problemet. Vissa hävdar att vi alltid har haft Problemet; spöken är inget nytt och de har alltid betett sig på samma sätt. Men något är annorlunda. Bara i London finns det dussintals hus där det spökar. Det hela började för 50-60 år sedan. Spöken ökade i antal och blev farligare, Parapsykiska agenturer startades för att möta efterfrågan på utdrivare och myndigheterna införde utegångsförbud efter mörkrets inbrott.

Vissa barn visar sig ha extra bra "talang" för att upptäcka det övernaturliga. Förmågan försvinner när man blir äldre och som vuxen agent fungerar man mer som övervakare och ansvarig för uppdragen.

Efter ett uppdrag som gått tokigt letar sig Lucy till London och de stora, framgångsrika agenturerna. Men Lucy får istället jobb på stans minsta agentur, Lockwood & Company, med endast två anställda och utan övervakare. Efter ett ekonomiskt katastrofalt uppdrag måste de ta sig an områdets svåraste ställe, en gammal herrgård med spöklika anor ända ner på medeltiden.

Såsom Jonathan Strouds tidigare fantasyserie om djinnen Bartimaeus så känns Lockwood & Co. vara på riktigt trots det övernaturliga. Problemet och spökena är en självklar del av livet för invånarna i London. Den skrikande trappan (2014) är första boken i skräckserien Lockwood & Co.

Kolla om boken finns inne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar