06 maj 2014

Det hade jag ingen aning om!

Det spännande med att läsa skönlitteratur, dvs påhittade berättelser, är att man inte bara drömmer sig bort i en spännande handling. Man kan även upptäcka nya saker om världen vi bor i.

I boken Fångad (2010) av Lucy Christopher så blir 16-åriga Gemma drogad och kidnappad under en semesterresa i Thailand. När hon vaknar upp så är hon ute i Australiens vildmarker. Stora delar av Australien är ökenliknande landskap och Gemma har hamnat långt ifrån närmsta stad. Vid ett tillfälle tar Gemmas kidnappare henne med på kameljakt. Då tänkte jag: Kameler i Australien? Finns det?

Efter att ha undersökt saken så visar det sig att Australien är det enda stället i världen som har vilda kameler. Forskare anser att den sista vilda kamelen blev tam för 2000 år sedan. När man skulle bygga järnväg genom Australien i mitten av 1800-talet så behövdes däremot packdjur som klarade av värmen och hettan. Man tog därför dit kameler. Flera kameler rymde ut i öknen; en miljö som visade sig vara perfekt för djuren. De förökade sig snabbt. Ingen vet exakt hur många vilda kameler som finns i Australien. Man beräknar att det finns någonstans mellan 400,000 och 1,000,000 kameler. Varje år skjuts runt 80,000 kameler i skyddsjakt men beståndet verkar inte minska.

Ibland får man aha-upplevelser även när man läser påhittade historier!

Kolla om boken finns inne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar