15 januari 2015

Alice i Underlandet - 150 år

Under en utflykt en sommardag 1862 berättade pastorn Charles Lutwidge Dodgson en äventyrlig historia för den uttråkade Alice Liddell, 10 år. När Dodgson senare skulle skriva ner historien blev den längre och resulterade till slut i vad vi i 150 år har kunnat läsa i barnboksklassikern Alice i Underlandet (1865).

I denna tokiga berättelse kan vi läsa om just flickan Alice som är otroligt uttråkad men precis innan hon slumrar till så ser hon en pratande kanin som hon följer efter. Jakten slutar i Underlandet, vilket är en galen värld där allt kan hända. I Underlandet får Alice vara med om många äventyr.

Då allt kan hända i Underlandet så har även boken blivit därefter. Historierna är larviga, fulla med rim och ramsor, dikter och överallt leker författaren med texten och orden. Eftersom texterna ofta är en hög med svammel, rappakalja, bladder och goja så har många försökt sig på svenska översättningar genom åren. Många läsare gillar att jämföra de olika översättningarna men först och främst ska man bara njuta av all tokighet. Det riktiga jubileumet är inte förrän i november men passa på och börja läs redan nu för det kommer säkert en ny översättning innan året är slut!

Kolla om boken finns inne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar