01 februari 2015

Gunga åt Öster av Anna-Klara Mehlich

Då, precis då, hörde jag ett ljud som fick mitt hjärta att hoppa till. Det var ett knarrigt gnissel som långsamt upprepades gång på gång. Det kom från finrummet och jag kände mycket väl igen ljudet. Jag hade själv framkallat det många gånger. Det var gungstolen längst bort i rummet som lät.

Det är sommar och Aina ska spendera hela lovet hos hennes morfar då hennes föräldrar kommer att arbeta hela tiden. När hon en natt går upp för att dricka ett glas vatten mitt i natten hör hon ett ljud från finrummet. Det är den gamla gungstolen i hörnet som låter. Och den låter enbart så när någon sitter i den. Problemet är bara att de enda i huset är hon och hennes morfar, som ligger och sover.

Detta är början på ett äventyr som tar henne med till Öster, ett land innan vår egen tid. Ett land där Iluret är det stora urverk som styr över tiden. Även den i vår egen värld. Problemet är bara att någon har tagit kontroll över det och skyndat på tiden för att kunna få makt över allt och alla. Detta känns av även i vår egen värld och yttras genom en konstant känsla av stress hos de som hör urverkets slag. Aina är den enda som kan få tag i nyckeln till Iluret och återställa tiden till den normala hastigheten. Men Ilurets härskare, den okända person som tog kontrollen över det vill knappast att hon skall lyckas. Så med enbart pojken Elmis hjälp beger hon sig iväg genom en resa tvärs över Öster. Men samtidigt måste hon återvända hem till hennes egen värld med jämna mellanrum, för annars kommer hon att bli fast i Öster för all tid.

Gunga åt Öster är ett äventyr med vissa inslag av fantasy som handlar om att möta sina rädslor och på så sätt växa som person. Kanske är det vissa element i historien som jag hade önskat kunde ges en förklaring eller att boven i dramat hade fått en lite mer rund karaktär, men det är Aina som är centrum för berättelsen. Aina blir märkbart modigare allteftersom hennes uppdrag att rädda Öster, och på så sätt även vår egen värld, fortgår. Det märks både i hennes handlingar i Öster och de i vår egen värld. Och att Ilurets påverkan på vår egen värld märks av mest i form av vuxna som inte har tid för sina barn då de antingen jobbar hela tiden, som Ainas egna föräldrar, eller sitter och pratar i telefon när de är med sin lille son på stranden. Och just tidsperspektivet är intressant. Det är en ganska orginell vinkel att det är genom att någon tar kontroll över tiden som det händer dåliga saker och hur det kopplas till vår egen värld.

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar