30 januari 2015

Vampyrvarning av Anna Holmström DegermanFörst ser hon bara en svart skugga som glider fram. Skuggan kommer närmare och plötsligt tittar den rakt upp mot Titti. Ljuset från lampan lyser upp ett alldeles blekt ansikte. Blekt som en vampyr, med röda läppar.

Boken huvudkaraktär Titti tycker inte om läskiga saker. Speciellt inte när Jonas i klassen berättar läskiga historier, för de är han riktigt bra på. Men alla de andra tycker ju om dem, så då låtsas hon göra det också. Men vad som först bara var historier börjar plötsligt få liv när någon flyttar in i lägenheten under hennes. En person som inger ser på dagarna, men är ute på nätterna. En person med blek hy och röda läppar. Är det en livs levande, eller rättare sagt livs odöd, vampyr hon stött på? För att undersöka saken närmare tar hon hjälp av hennes bästa vän Irma och klasskompisen Jonas, som ju är vampyrexpert. Tillsammans ska de ta reda på vart vampyren tar vägen under nätterna. Men det blir extra skrämmande när Tittis mamma börjar visa symptom på att bli förvandlad till en vampyr.

Vampyrvarning är egentligen inte övernaturlig, men håller spänningen hög och läsaren i ovisshet länge. Temat om att låta fantasin skena iväg men möta sina rädslor är enkelt att identifiera med. Speciellt för barn. Kanske är det inte alla som stött på en ”vampyr”, men många har nog stött på en person eller plats som fått tankarna och fantasin att ta ovanliga och intressanta riktningar någon gång under sitt liv. Berättelsen visar att det är okej att göra det medan den samtidigt i sin upplösning visar på att det kan vara bra att ta sina egna teorier med en nypa salt ibland. Men i sig är det också en bra och spännande berättelse som underhåller från början till slut.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar