12 mars 2015

Stora björn och Lilla björn av Johanna Gustafsson

Gnugga ögonen!
Fredag 20 mars är det dags för total solförmörkelse. Om du missar den får du en ny chans om 111 år. Med andra ord att det nog bäst att passa tiden.

Medan du väntar går det förstås bra att stoppa ner näsan i en bok. Eller ett sprillans nytt seriealbum. Stora björn och Lilla björn borde väl passa särskilt bra. Serien handlar om de gamla stjärnbilderna, fast den här gången är det mer manga än vad vi är vana vid. Johanna Gustafsson som har tecknat och hittat på är 23 år och har gått serieskolan i Malmö.

I den grekiska mytologin var Stora björn en kvinna som hette Kallisto. Hon fastnade där i rymden efter att ha förtrollats av den svartsjuka Hera som var gift med guden Zeus. Hera gillade helt enkelt inte att Kallisto kuckilurade med Zeus. Men den här nya serien handlar om något helt annat.

Maia har en egen stjärnkikare som hon har svårt att släppa om kvällarna. Speciellt en kväll när hon plötsligt upptäcker att stjärnorna i Stora björn och Lilla björn är försvunna. Puts väck, borta. Det visar sig att Lilla björn, som också heter Arkas, har klivit ner från himlen bara en bit ifrån Maias hus. Stora björn som är mamma måste naturligtvis springa efter och leta. Fast hon måste hitta sin unge snabbt. Om en stjärnbild blir kvar på jorden i mer än ett dygn kan den aldrig ta sig tillbaka igen. En hund och en katt försöker hjälpa till i mörkret och snart är de lille bångstyrige Arkas på spåren. Men vänta? O nej, ett blodigt tassavtryck får vännerna att tveka. Vad är det egentligen Arkas har råkat ut för...?

Kolla om boken finns inne


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar