09 maj 2015

Katitzi & Katitzi och Swing av Katarina Taikon

Guldbokstäver. En flicka med långt svart hår och stora bruna ögon håller i en vit hund med söt glad mun. Bakom ruvar en mörk skog. Mellan granarna lyser det rött, blått och grönt. Samma färger som i romernas flagga.

Det är bokens framsida. På baksidan kan man läsa om författaren:

Katarina Taikon, som har hämtat allt Katitzi är med om från sin egen barndom, var medborgarrättskämpe i Sverige, precis som Martin Luther King i USA. Hon förstod att om man vill göra världen bättre, så måste man börja med barnen.

Bra tänkt av Katarina.

På sidan ett skriver Katarina Taikons dotter (som är stor nu):

När du läser kommer du att få en del av vår svenska historia. Det är viktigt att du har det så att du vet vad som hänt bakåt i tiden och så att du kan ta ställning till hur du vill vara som person och så att du kan vara med och påverka hur din och andras framtid blir.

 Jo, Katarina skrev sammanlagt tretton berättelser om Katitzi. I den första är hon sju år medan hon är nästan sjutton år i den sista. Katitzis mamma är svensk, hennes pappa är rom och det är som rom Katitzi alltid betraktas och behandlas. Romer bor lite här, lite där fast de får aldrig bo i egna hus. De får heller aldrig gå i skolan och har svårt att lära sig läsa och skriva.

Nu kommer den ena boken efter den andra i nya samlingsvolymer och det hela börjar med att Katitzi bor på ett barnhem. Ruttan kallas tjejen som tjuvlyssnar och snappar upp att Katitzi minsann inte är som de andra barnen. Fast vad är hon då, egentligen...?

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar