24 maj 2015

Miranda och sjörövarkatten av Maud Mangold

Katten i Idris famn är ingen vacker syn. Pälsen är tovig och ena ögat igenmurat. Det andra ögat stirrar argsint på Miranda. Katten är så smutsig att det vita på tassarna ser grått ut.

Miranda längtar efter att få ha ett husdjur, men mamma säger alltid nej. Inte ens en liten söt hamster kan hon få ha i sitt rum i deras lägenhet. Men så en dag står fastighetsskötaren Idris med någonting i famnen. Det är en katt som blivit påkörd och skadat benet. Men det är ingen söt liten katt utan en smutsig och ilsken katt vars ena öga är skadat sedan tidigare. Vem skulle vilja ha en sådan katt. Men Miranda fäster sig genast vid den och när Idris visar sig vara allergisk mot katter och hon inte tycker om gubben på katthemmet så bestämmer Miranda sig för att ta hand om katten i hemlighet. Bara hon kan göra det tillräckligt länge kommer mamma säkert gå med på att behålla den. Eller?

Miranda och sjörövarkatten är en berättelse om att försöka göra det som är rätt, även om man är ett barn och det inte alltid är så lätt på ett ganska så realistiskt sätt. För om man ska ta hand om en katt i hemliget, var får man tag i kattsand och hur mycket kostar kattmat? Men med omtänksam beslutsamhet tar sig Miranda an utmaningen.

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar