11 juni 2015

I skuggan av Blå Jungfrun av Anna-Karin Andersson

- Har du hört historien om fyrvaktarens dotter? 

Redan i båten på väg ut till ön Blå Jungfrun som ligger strax utanför Öland får Therese veta att det spökar där. Ja, historierna är förstås fler än en eftersom det ofta påstås att Blå Jungfrun är samma plats som Blåkulla, dit häxorna for om påskarna.

Men det är just det här med fyrvaktardottern som griper tag i Therese. Och som kommer att spela en stor och fasansfull roll i hennes liv.

Therese följer med sin mamma som är arkeolog och helt galen i stenåldern. Under påsklovet ska de umgås i en stuga på ön. Mamman vill också passa på att kolla in några gamla fornlämningar som hon tycker är särskilt häftiga. Sedan pappan stack hemifrån har de båda haft det ganska tufft. Kompisen Daniel är ett stort stöd för Therese och även han dimper ner på Blå jungfrun och dras in i det knottriga nätet. För dagarna visar sig bli en hemsk och hjärtskärande härva av våldsamma, orättvisa händelser i det förflutna som beblandas med Thereses sorg över sin svajiga pappa. Det är många unga flickor som gråter. Gråter och förlåter. Nu och för länge, länge sedan.

Boken passar lite större barn och ungdomar, samt vuxna som fortfarande har fantasin och tron kvar på att vad som helst kan hända står det på bokens baksida där man får veta att det är första delen i en serie. På Blå Jungfrun vill hemligheterna aldrig ta slut...

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar