03 september 2015

Det var tur! / Det var synd! - Det här är historien om vad som inte hände, av Thomas Halling och Eva Eriksson

Har har vi en bilderbok som kräver koncentration men som även skapar läslust, en bok som manar till bläddring om omläsning.

Första halvan av boken Det var tur! (om man nu väljer att läsa den på det sättet) utgår från att Amandas val under dagen är något bra för om hon inte hade gjort det valet så hade det gått tokigt. Men om man vänder på boken och läser den från andra hållet så heter den plötsligt Det var synd! och då visar den allt som Amanda missar i och med hennes val.

Låter det krångligt? Här är ett exempel: Amanda går vid ett tillfälle in i en park. "Hon gick förbi en bänk". Här skiljer sig de två historierna åt. Detta är var som händer:
* "Det var tur! För annars hade hon fått färg på sina nya kläder." (Bilden visar att bänken är nymålad)
...eller...
* "Det var synd! För annars hade hon hittat en tia." (Amanda hittar en peng under bänken)

Dagen fortsätter så. Antingen att hon har tur eller otur, beroende på vilket håll man läser boken. Det finns inget "riktigt" håll att börja på, vilket bokens streckkod bevisar. Som ni ser så finns det en streckkod även på den "framsida" som förlaget valt.

Det var tur!/Det var synd! firar 10-årsjubileum i år, så den har varit med ett tag men är fortfarande lika populär när man tipsar om den i lågstadieklasser. En bra bok att fortsätta med är Hallings Eddie 12 och hon som heter Elsa / Elsa 12 och han som heter Eddie (2013). Det är en kapitelbok i samma anda som trots titeln passar mycket bra från nio år (årskurs 3) och uppåt.

Kolla om boken finns inne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar