04 september 2015

Sur, surare, glad av Ann-Christine Magnusson och Tomas Nilsson

Fjärilseffekten är ett begrepp inom kaosforskning. Det bygger på idén att en mindre påverkan i en del av systemet kan få stora och oförutsägbara effekter i en annan del av systemet. Ett exempel är om en fjäril slår sina vingar i Kina så har den en minimal påverkan just då på luftströmmarna men resultatet kan slutligen bli en storm i Sverige.

Fjärilen på omslaget till Sur, surare, glad (2008) får mig att tänka på fjärilseffekten. Börja läsa-boken handlar om hur ditt och mitt humör kan påverka andra människor runt omkring oss och att vi måste tänka på hur vi beter oss mot våra medmänniskor. Trots att vi kanske mår dåligt och är arga så måste vi försöka hålla det inom oss istället för att ta ut det på andra oskyldiga.

Här är det kassörskan Britta som börjar dagen med att några oförskämda barn retar henne. Hon blir förstås ledsen och arg men istället för att ta ett djupt andetag och fortsätta dagen så tar hon ut sin ilska på en kund. Kunden, en lärare på skolan bredvid, tar åt sig och får en klump i magen och börjar första lektionen på helt fel sätt. Och så fortsätter historien. Titta gärna på detta smakprov ur boken.

Sur, surare, glad är en lättläst bok där det kan vara bra att diskutera handlingen efter läsning. Berättelsen har ett budskap som både barn och vuxna borde tänka på. Försök att bryta den onda spiralen. Det krävs så lite för att många ska må dåligt...exakt lika lite behövs det för att många ska må bra. Vad väljer du?

Kolla om boken finns inne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar