16 februari 2016

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian av Sherman Alexie


I ett av alla Indianreserverat lever Junior. Han är född med vattenskalle och har blivit retat för det under stora delar av sitt liv. När han går i högstadiet får han en dag rådet av sin lärare att “lämna det här livet - om du inte vill sluta som alla andra här”. Sagt och gjort, Junior bestämmer sig för att börja gå i en annan skola ca 4 mil utanför reservatet, en skola som heter Reardan och är känd för att “bara vita får gå där”.
Boken handlar om Juniors önskan att få leva ett annat liv, att få vänner, och att slippa vara indian - och samtidigt så blir han allt mer påmind om vem han är när han lämnar reservatet för att plugga.


Boken tar upp både humor men ganska mycket allvar. Junior beskriver reservatet där indianerna bor och målar upp en bild där de flesta är fattiga, fattigare eller alkoholister utan någon som helst framtidsutsikt. Och ändå finns en stark gemenskap med traditioner och fester.


I boken pratas det också om basket, om tjejer, om tonår och annat som hör till. Till och från är boken väldigt allvarlig, och ibland rolig och oseriös.
En intressant historia om indianer, utanförskap men också om vilja att förändra sitt liv!
Rekommenderas främst för 15-åringar och äldre!

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar