15 februari 2016

Orkans öga av Lin Hallberg

Orkans öga (2015) är en berättelse om en tjej och en häst. Men också en spännande berättelse om en släkt med mörka hemligheter, som hotar att ödelägga en hel släktgård om inget görs.

Kim är förtvivlad efter att hennes sköthäst Karisma har avlivats. Mamma föreslår att hon åker till hennes faster Mejt som tränar hästar på släktens gård. När Kim kommer fram upptäcker hon att gården är förfallen, allt är på väg att rasa ihop. Allt är smutsigt och luktar illa, utom stallet som är någorlunda helt och städat.

Mejt är jagad av banken och riskerar att förlora allt om hon inte kan betala sina skulder. En dag köper hon en misshandlad häst som ska avlivas, hon vet att Orkan, som hästen heter stammar från en av gårdens berömda hästar. Hon drömmer om att gården och hästarna ska bli lika välmående och berömda som de var en i gång tiden.

När Kim närmar sig Orkan första gången händer något märkligt. Hon ser bilder från Orkans liv, hon ser hur rädd och slagen han har blivit. Ju mer hon ser, desto oroligare blir Orkan, och till slut lyckas han rymma till Vildskogen. Kim springer efter, men kommer vilse och hittar till slut ett förfallet torp. Torpet gömmer den mörka hemlighet som hotar släktgården, men det vet inte Kim när hon går runt och letar efter Orkan... Hon hör en häst, men det är inte Orkan, kan det vara spökhästen hon hört berättas om?

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar