16 mars 2016

Minna och Hugo av Martin JonolsDet här är en fin berättelse om Minna och hennes kompisar som jag tror går i högstadiet. Minna är en tjej som tillsammans med sin vän Jossan skapar beats och gör hiphop. De är duktiga, framförallt får de höra detta av sin musiklärare Anton som peppar tjejerna att lära ut rap till yngre tjejer.
Jossans bror Hugo, skickar massa sms till Minna. Han verkar vilja ha kontakt med henne, är han kär?

Minna tror han är kär men Hugo kan inte riktigt säga detta rakt ut när de väl ses. Då är han blyg och inte alls lika säker som han verkar i sina sms. Hugo hjälper en kompis som också håller på med rap, Leo heter han. Leo tror han är bäst i världen - men Minna hör att han inte kan. Leo kör med Hugo och utnyttjar honom.

Vid sidan av det som händer i skolan finns en väldigt betydande person för Minna, en person som Minna alltid kan åka till och som alltid finns där för henne; mormor.


Minnas mormor och hennes lägenhet är platsen dit Minna åker när hon behöver lugn och ro. Där kan hon prata av sig om killar. Och fråga de viktiga frågorna. Och mormor lyssnar på riktigt!


Det här är en jättebra bok som ungdomar säkerligen kan känna igen sig i. Den tar upp många viktiga ämnen: ung eller gammal, kärlek, identitet, musik och kompisars betydelse.
Jag gillar också Martins sätt att beskriva och gestalta Minna som ömsom sårbar och ömsom självsäker och stark!

Boken är en fristående fortsättning på  Martin Janols “Lyssna på mig”.
Rekommenderas för åk 6-9. Den är snabbläst!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar