03 april 2017

Kungen och hans tre döttrar av Mats Rehnman

Det här hände på den tiden då solen var blå och himlen gul. Ja det var så länge sen att fåglarna inte visste vad de skulle sjunga om.


Så börjar den här syriska  sagan om den glade och lycklige kungen som är så stolt över sitt land och över sina vackra döttrar. Han frågar döttrarna hur mycket de älskar honom och blir mycket nöjd med svaren från de två första. Men den tredje dottern svarar att hon älskar honom lika mycket som det behövs salt i maten. Svaret gör kungen ursinnig och han vill aldrig se sin flicka igen! Den kloka prinsessan lämnar faderns slott och beger sig ut i världen. Hon blir kokerska på ett annat slott och genom sin fantastiska mat och sin skönhet får hon prinsen på det nya slottet att bli kär i henne.


Sagan berättas på svenska och syriska parallellt och har fantasieggande bilder.
Den är inspirerad av muntligt berättande och i slutet av boken finns några tips på hur man kan berätta utan text. Det har kommit ut två böcker i serien, som kallas al-Hakawati som betyder Berättaren. Al-Hakawati levde på sina berättelser som de framträdde med på torg och tehus.


Den andra sagan i serien heter Hästhuvudet


Kolla om boken finns inne!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar