12 mars 2010

Mosca Mye och de bannlysta böckerna av Frances Hardinge

Mosca Mye växer upp hos släktingar i byn Cough, ett eländigt ställe som ligger så långt från ära och redlighet som det går att komma. Allting i Cough är rått och kallt, inklusive människorna. Moscas far var en gång en berömd lärd man i den stora staden Mandelion, men han blev tvungen att fly därifrån eftersom han skrev farliga böcker om frihet. När han sedan dör finns det ingen kvar som bryr sig om Mosca det allra minsta.

En dag kommer Mr. Eponymous Clent till Cough. Han är en man med välsmort munläder och kanske inte helt rent mjöl i påsen. När byborna vänder sig emot honom hjälper Mosca honom att rymma i utbyte mot att han tar henne med sig. Kanske är det en olyckshändelse att hon samtidigt råkar bränna ner sin morbrors kvarn.

I sällskap med Mr. Clent och en folkilsken gås som heter Saracen ger hon sig ut på vägarna, där det finns både stråtrövare och andra farligheter. Målet är Mandelion, där det finns farligheter av ett helt annat slag, till exempel en sinnessjuk Hertig och maktlystna Gillen. Och i bakgrunden lurar Fågelfångarna, religiösa fanatiker som en gång höll kungariket i skräck.

En spännande äventyrs- och detektivhistoria med många oväntade överraskningar i handlingen, skriven av en person som verkligen älskar ord och böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar