17 februari 2011

Gabriellas resa - I skuggan gömmer sig solkatterna av Elisabeth Hagborg. Illustrationer av Tove Hennix

I Gabriellas liv finns mycket mörker. Hon har varit med om saker som kastar mörka skuggor och ger henne mardrömmar.
Det här är en bok i serieform, rik på illustrationer och inte så mycket text. Bilderna är verkligen talande, det är en väldigt gripande berättelse om ett litet barn som farit illa på grund av sin mammas missbruk.
Boken beskriver Gabriellas resa tillbaks bland minnena under ett besök i mammans lägenhet efter att mamman gått bort. Med henne är Eva som tagit hand om henne sedan mamman inte längre klarade av det. Eva hjälper Gabriella att städa bland minnena.

En fin och stark berättelse som skär i hjärtat.

Elisabeth Hagborg är författare och socialarbetare och har i många år arbetat med barn, unga och vuxna inom stödgruppsverksamhet vilket har gett henne insyn i hur det kan vara att växa upp i ett hem som inte fungerar.

Längst bak i boken finns en hänvisning till Drugsmart, en ungdomssajt om alkohol och andra droger. Där finns information, stöd och möjlighet att dela sina egna erfarenheter med andra. Där finns också en särskild sida för lärare och vuxna.

Boken är Kram-märkt vilket innebär att förlaget (Vilda) har granskat den ur ett demokrati-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.

Viktigt med böcker av den här typen som påminner oss om att alla hem är inte lämpliga för barn och att alla barn behöver bli sedda av andra vuxna runtomkring. Särskilt de som inte blir sedda av sina egna föräldrar!
Boken gavs ut 2009 och blev utvald som en av hösten 2009 års bästa barnböcker av Bibliotekstjänst, presenterad som en av 2009 års debutanter av Svenska Barnboksinstitutet och vald till plats åtta av Bokjuryn 2009 (där barn och unga själva röstar på sina favoritböcker som givits ut det aktuella året).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar