11 april 2011

Ankomsten av Shaun Tan

En fantastiskt fin bok, helt utan ord!

Ja, det är Shaun Tans Ankomsten (2010) jag menar. Shaun Tan är årets ALMA-pristagare och Ankomsten är den enda titel som hittills finns utgiven på svenska (om man nu kan prata om språk när det inte förekommer någon text).

Ankomsten handlar om en man som lämnar sin fru och sin dotter för att söka lyckan i ett nytt land. Ett land där han inte kan språket utan till en början får göra sig förstådd med hjälp av teckningar och gester. Det är en tuff tillvaro för mannen som måste försöka hitta ett jobb så att hans saknade familj en dag ska kunna komma efter. Men mannen får hjälp. I berättelsen dyker en liten obestämbar figur upp. För mig ser det ut som en blandning av en ödla och en groda, fast med helt klart utomjordliga drag. Denna lilla varelse visar mannen vägen i de många val som mannen ställs inför.

Jag kan inte säga om jag kanske tolkar allt precis som Shaun Tan tänkt sig, men trots det tycker jag att detta är en fantastiskt fin bok. Tans teckningar är magiska och den matta gula färgen passar perfekt in på sinnesstämningen i boken. Sett utifrån Ankomsten är Shaun Tan väl värd sitt pris och jag ser med glädje fram emot att få ta del av fler av hans verk.

1 kommentar:

  1. Ja, vilka fantastiska bilder! En bok att läsa, bläddra i och fascineras av många gånger.

    SvaraRadera