05 juli 2011

Davidsstjärnan av Örjan Persson

Vem har målat en Davidsstjärna på Marias dörr? Det måste vara någon som vet att Marias familj är judar. Det kan vara vem som helst, till och med någon hon känner...


Örjan Perssons bok Davidsstjärnan (2011) handlar egentligen om Marias pojkvän Adam. En dag när de båda kommer hem till Maria och hennes familj upptäcker de att någon har målat en stjärna på familjens dörr. Precis som de gjorde under andra världskriget, för att tvinga judarna att visa att de var just judar. De förstår genast att de är nynazister som har målat stjärnan på dörren. Men vilka? Det vill Adam verkligen ta reda på.


Målningen av stjärnan är långt ifrån det enda som händer. Några dagar senare viskar någon på skolgården "Judeknullare!" till Adam utan att han hinner se vem det är. Kan det vara någon i hans klass som ligger bakom alltihop? Allt blir ännu värre en kväll strax därefter när Adam ska cykla hem från Maria. Han hinner inte ens sätta sig på sadeln innan tre personer med mörka rånarluvor hindrar honom. De binder ihop hans händer bakom ryggen, binder en trasa för hans ögon och lägger ner honom i bagagerummet på en bil. De kör ut honom i skogen, binder honom vid ett träd och lämnar honom där... Vad ska hända nu?


Davidsstjärnan är en mycket spännande berättelse. Den är full av händelser som gjorde att jag hade svårt att lägga den ifrån mig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar