01 november 2011

Dagens Harri

Dagens Harri (2011) är Susanna Alakoskis första barnbok. Det handlar om Tiia som bor ensam med sin pappa. Mamman är död och som tur var bildar Tiia och hennes pappa en liten egen familj med hennes bästa kompis Peggi och hennes mamma Krista. De fikar, firar jul ihop och gör utflykter. Samtidigt är saknaden efter de döda föräldrarna stor. Både Krista och Tiias pappa kommer från Finland och boken kryllar av lite smårolig information om Finland och finska ord. Pappan säger pannlapp istället för grytlapp och julgubbe istället för jultomte.

Men allra mest handlar det om klassen som Tiia och Peggi går i. Om Jakob som är stökig och om Elvina som har skilda föräldrar och bara blir smalare. Harri är lite annorlunda. Ofta gör Harri saker han inte får. Tiia kommer hem och berättar för sin pappa vad som hänt under dagen i skolan. Lovisa i klassen sprutar på sig parfym och det tål inte Tiia och Peggi. Trots många förldramöten och information om vad sekundära allergener är fortsätter problemen. Ofta får Tiia astma när hon är i skolan. Hon och Peggi kan inte heller hälsa på andra kompisar som har husdjur, så allergin gör deras liv tråkigare. Klassens fröken heter Bodil Brenner och trots att hon träffar klassen varje dag, verkar hon inte leva i samma värld som Tiia, Peggi och de andra. Deras bråk med varandra och problem i klassen har hon svårt att sätta sig in i. Det får mig att fundera på om barn och vuxna faktiskt upplever världen på olika sätt.

Dagens Harri är en varm och rolig berättelse om en tioårings funderingar om livet, skolan och kompisarna. Men det handlar även mycket om hur barn faktiskt drabbas av vuxnas problem som skilsmässor, nya familjer, hälsoproblem, dålig ekonomi och föräldrar som inte har tid med sina barn. Trots att boken behandlar ganska allvarliga saker är den väldigt rolig! Jag skrattade flera gånger när jag läste boken, speciellt åt Tiias lite halvtokiga pappa. Susanna Alakoski lyckas beskriva hur det kan vara när man är en finsk, allergisk tioåring på ett bra sätt. Läs den!

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar