02 november 2011

Kasta syra av Monica Zak

Tänk dig att känna att du aldrig mer kan visa dig ute. Att du för all framtid är tvungen att gömma ditt ansikte och helst hela dig själv. Det är exakt så det känns för Marzia efter att hon har fått sitt ansikte förstört efter en syraattack.

Marzia bor med sina föräldrar och sin lillebror i Barisal i Bangladesh. Hon går i skolan på dagarna och drömmer om sin framtid. En dag när Marzia är och handlar säger pojken i affären att hon är söt som socker. Och det är början på en oönskad uppvaktning. Ibland går pojken, som Marzia vägrar nämna vid namn, ifatt henne på väg hem från skolan och berättar hur mycket han tycker om henne och att han vill gifta sig med henne.

Det går till och med så långt att pojkens familj kommer hem till Marzia och ber om hennes hand. Men Marzias pappa säger nej. Marzia ska studera vidare och är inte redo för att gifta sig än.
Detta är något som pojken inte kan acceptera och en dag attackerar han Marzia och slänger syra i hennes ansikte.
Det blir en lång tillfriskningsperiod för Marzia och fler olyckor drabbar hennes familj. Marzia skickas bort och hon är väldigt nära att bara ge upp.

Monica Zak har skrivit bok som bygger på en verklig händelse. Marzia finns i verkligheten och det gäller också de människor som hjälper henne tillbaka till livet.

Det här är en tunn och lättläst bok, trots att den behandlar ett så tungt ämne. Som vanligt lyckas Zak fängsla mig med sina hemska, men sanna, berättelser.

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar