17 oktober 2011

Lätta fakta om fladdermöss av Megan Cullis

Om man ropar på Barbastell och Pipistrell kan man tro att Askungens styvsystrar skulle dyka upp. Eller ett par nya barbapappor. Men det är helt fel. Två olika sorters fladdermöss swischar förbi. Det står i Lätta fakta om fladdermöss som är tunn, enkel och lättläst. Perfekt för små nattugglor och alla vi som gillar att mysa i mörkret. Bilderna är många och allt är lätt att hitta.

Att fladdermöss suger blod har man ju hört och det låter ju sådär trevligt. Men det finns de som hellre jagar fisk eller smuttar nektar från blommor. Förresten finns inga så kallade vampyrer i Sverige. Men Läderlappen är faktiskt en fladdermus och inte bara en actionfigur. Deras päls liknar mossa som gör att de trivs med att gömma sig i fågelbon. Rörnosfladdermusen har en tunga som är längre än den själv. På andra är nosen formad som ett spjut som gör att skriken skränar högre. Somliga skriker upp till 200 gånger i sekunden. (Kom ihåg det om någon tycker att du är en riktig gaphals.) Mest förtjust är jag nog i gulörade kortnäsor. Otroligt näpna! Dessutom bygger de gärna tält av blad som flera fladdermöss på raken kan sussa i. Mycket omtänksamt.

Passa gärna på att låna den här boken inför Halloween. Då slipper du få hicka av svarta vingslag. Du blir bara glatt nyfiken!

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar