05 december 2011

Hoppas av Åsa Anderberg Strollo

Jag var på ett mycket inspirerande bokprat på BTJ Bokhandel om höstens nya ungdomsböcker i oktober. Där berättade Anders Bernerson om Hoppas (2011) av Åsa Anderberg Strollo. Den verkade så spännande, otäck och gripande, att jag var tvungen att läsa den. Och nu har jag sträckläst den, den var omöjlig att lägga ifrån sej. Det var en deprimerande och hemsk skildring om hemlösa ungdomar på Stockholms gator och tunnelbanesystem. Den här boken berör verkligen, den kommer att följa mej länge, länge.

Några dagar före jul får Jonna nog av sin mammas svek och mormors alkoholmissbruk. Hon tar jackan och skolväskan och tar tåget till Stockholm. När hon kommer fram snöar det, tygskorna och strumporna blir blöta, den tunna jackan och de trasiga jeansen likaså. Nu måste hon skaffa jobb och bostad och ordna upp sitt liv! Men hur? Ingen vill anställa henne, ännu mindre hjälpa henne med bostad. Till slut möter hon några andra hemlösa tjejer och får lära sej hur man överlever. Nattbussarna , Stadsmissionen och Eriksdalsbadet är några av tipsen hon får, det finns andra sätt också, men de är farliga...

Detta är en mörk skildring om ungdomar som har drabbats av vuxnas svek på många olika sätt. Det värsta är att boken skildrar en högst aktuell verklighet för många ungdomar. Trots sitt eländiga liv fortsätter Jonna att hoppas, vilket många av de andra tjejerna och killarna har slutat göra för länge sedan. Efter att ha läst boken vill jag läsa mer om Jonna och de andra, hoppas verkligen att det kommer en fortsättning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar