19 mars 2012

Colorado galopphästen från vildmarken av Helena Mansén


Jag har inte läst hästböcker på många år, men när jag råkade se bokomslaget till Colorado-galopphästen från vildmarken (2011) hajade jag till. Det är en indianhäst på omslaget...

Tuva är 18 år och arbetar som lärlingsjockey i ett stall på en galoppbana. Hon har vunnit många lopp och drömmer om att snart få sin tävlingslicens. En morgon när hon kommer till stallet har de nya hästarna anlänt, en fux och en skäck... Hon har aldrig sett en galopphäst som är skäck! Han ser mer ut som en indianhäst än ett engelskt fullblod...

Det visar sej snart att Colorado är en häst utöver det vanliga, den snabbaste häst de någonsin haft i stallet. Colorado anmäls till Svenskt Derby, sveriges största lopp. Men innan dess dyker det upp många problem, och många protesterar inför Colorados deltagande i derbyt. Ingen vet särskilt mycket om hästen, och därför bestäms det att Tuva ska resa till USA för att forska om hans förflutna. Där träffar hon den gamle indianen Yuma och hans släkting Paco, som så småningom berättar sanningen om Colorado.

13-åriga stalltjejen Ida spelar också en stor roll i berättelsen, hon älskar hästar och vill lära sej rida som en jockey. Hon är dessutom modig och räddar Colorado när han hotas av dem som vill honom illa!

En spännande och välskriven ungdomsbok för alla som gillar att läsa om hästar, intriger, kapplöpningar, kärlek och vänskap. Heja Colorado!

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar