21 mars 2012

Hej rädd! av Joar Tiberg och Yokoland

Poeten, journalisten, översättaren, fågelskådaren och - sedan ett par år även barnboksförfattaren - Joar Tiberg har skrivit en ny bilderbok som heter Hej rädd! (2011). Sedan tidigare finns bland annat Månen blev rädd (2010) och nu fortsätter han alltså på inslaget tema. Den norska designduon Yokoland står för de utmärkta illustrationerna.


I Hej rädd! närmar sig Joar Tiberg rädsla på ett direkt och vardagsnära sätt. Han listar olika saker man kan vara rädd för och boken öppnar med en närmast skräckslagen familj och budskapet att alla är rädda: mamma är rädd, pappa är rädd och barnen är rädda. Sedan följer olika exempel, nån kan vara rädd för att ha stökigt hemma, nån kan vara rädd för att gå till skolan (i illustrationen till detta exempel ses en lärare sakta och svettig gå en stig fram till en skola). Och vidare kan någon vara rädd för varma söndagar när det ekar mellan husen i en förort där man bor.


Det finns en viss enformighet i boken, en enformighet som gör tydligt att rädsla verkligen finns överallt. Men det händer ingenting otäckt i boken, ändå känns det lite kusligt med den vardagsnära rädslan. Varje dag som en inställd katastrof! Rädsla som någon att hålla i handen, någon som stoppar oss från att göra dumma saker.


Och det är väl så här vardagligt vi ofta är rädda. Vi är rädda att det ska hända något, att någon ska dö eller bli sjuk. I all sin enkelhet öppnar den här bilderboken upp ett helt fält av frågor för såväl små som stora.


”Nån kanske är rädd för att säga att han är rädd, till pappa, att han ska bli rädd, om jag är rädd... ”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar