03 juli 2012

Shutter Island av Dennis Lehane

Shutter Island är det namn på en ö där våldsamma och sinnessjuka personer hålls isolerade i hopp om att bli friska. Ön är hårdbevakad av poliser och sjukvårdare för att hålla patienterna på plats. Därav namnet Shutter Island, vilket på svenska betyder ”isolerad ö” eller ”sluten ö”. På Shutter Island vilar många hemligheter. Ingen vet vad som händer bakom murarna och ingen vet vad som pågår bakom stängda dörrar. Det finns en kod som hittills ingen har lyckats knäcka: Patient 67.

I boken Shutter Island får vi följa med kriminalaren Teddy Daniels och hans partner Chuck Aule. En av tusentals mentalsjuka brottslingar har lyckats fly från ön (som förövrigt sägs vara omöjlig att fly ifrån) och Teddy tillsammans med Chuck skickas till Shutter Island för att påbörja en utredning om patientens rymning. Hur denne person rymde vet ingen. Alla dörrar är försedda med väktare, sjukvårdare vandrar i korridorerna dag som natt och muren är försedd med elektrisk taggtråd. Det är i stort sett omöjligt att rymma, men denne patient lyckades.

Under en veckas tid håller utredningen på. Teddy hittar ledtråd efter ledtråd som den försvunne patienten Rachel Solando har lämnat efter sig. En av dom är Patient 67. Teddy har alltid lyckats knäcka koder, men den här koden är svår att knäcka och ju mer han försöker, desto mer börjar han tvivla på sitt sinne. Innan han vet ordet om det så är Teddy fast i en livsfarlig katt- och råttalek. Hur lyckades Rachel fly från byggnaden? Men den största frågan av alla frågor; vem är Patient 67?

Boken Shutter Island är en perfekt bok för personer som gillar outhärdlig spänning, frustration och torr humor. Författaren beskriver varje situation i detalj, beskriver folks utseende och klädstil som pricken över i:et. Den mest detaljerade personen i denna bok är Teddy Daniels och hans bakgrund. Boken är oerhört svår att lägga undan och spänningen avtar aldrig. Boken är 407 sidor lång, men det känns som enbart 200 när man väl börjar läsa den.

Det här är boken bakom storfilmen som regisserades av Martin Scorsese år 2010. Jag rekommenderar den här boken starkt, läs gärna boken innan ni ser filmen!

Kolla om boken finns inne

Tipsat av gästbloggaren Angelica Labermo, 18 år

1 kommentar: