31 oktober 2012

Berättelser från yttre förorten av Shaun Tan


Jag ska börja detta inlägg med att säga: ni måste läsa berättelser från yttre förorten. MÅSTE! Detta skriver jag i både stora bokstäver och utropstecken.

Men vad händer egentligen i förorten? Ja man kan nog säga att det hända det ena och det andra underliga, magiska och oväntade.
Boken tar med dig till en annan värld, som har vissa likheter med vår värld men är ändå så annorlunda. Boken visar att det inte finns några gränser för fantasin. Bokens korta och långa berättelser varvas med underbara bilder.

I yttre förorten får du träffa en utbytesstudent som bor i ett skafferi, en dykare som verkar komma från ett annat århundrade och gör en gammal elak tant lycklig.  Man får läsa om en boll av tankar, önskningar och olästa dikter i pappersform som blir större och större. När vinden kommer och virvlar bort alla små pappersbitar lämnar dem ett leende hos människorna. I yttre förorten ger en sjöko som hamnar i en familjs trädgård hopp till en liten pojke som alltid är ledsen på grund av bråk i familjen. Det berättas om de farliga och underliga äventyr som man måste genomgå i yttre förorten på bröllopsdagen innan vigseln får äga rum och om magiska fredfyllda innegårdar som dyker upp när de behövs som mest.

Det är svårt att säga för vilket ålder denna bok lämpar sig bäst. Jag skulle nog vilja påstå att alla kan upptäcka något speciellt i berättelserna. De är poetiska och magiska och fantasifulla. Det här är en bok som du inte får missa. Men det är ingen bok som lämpar sig för sträckläsning, den är som bäst när du kan njuta av varje berättelse i lugn och ro och hinner tänka efter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar