21 februari 2013

Ungdomsböcker 2012

Denna gång riktar gör vi en tillbakablick på 2012 års barn- och ungdomsutgivning med just en titt på ungdomsböckerna. Utgivningen var både bred och stor jämfört med vad som kom för de andra åldrarna. Det syns även när vi skulle välja våra favoriter. Vi hade svårt att välja endast en bok var och resultatet blev många olika titlar. Klicka på länkarna för att läsa mer om böckerna.
Jenny och Towes favorit var den sagolika och kusliga boken Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs, en bok som det talats mycket om runt omkring i världen. Andreas hade svårt att välja mellan Emma Granholms Sjutton år och skitsnygg och Tahere Mafis Rör mig inte!, två väldigt olika böcker, Granholms om vardag och verklighet och Mafis i en hemsk framtid i bästa Hungerspelskänslan.
Den mest omtalade boken under 2012 alla kategorier måste vara den australiensiska författaren Melina Marchettas bok Jellicoe Road. Efterfrågan nådde kanske inte förväntningarna när Jellicoe Road till slut gavs ut på svenska men en plats bland favoriterna fick den hos Ann-Sofie. Ann-Sofies andra favoriter under året var Eld, vilket är den spännande fortsättningen på Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Men om man sedan läser Ann-Sofies text om Peter Barlachs Det är jag som är Caroline så hittar vi nog hennes favoritförfattare för tillfället.
Mattias hittade sin favorit någonstans i gränslandet mellan tonåren och vuxenvärlden som beskrivs så förödande i Anna Lindbergs Något måste hända nu. Helena fastnade däremot i gränslandet mellan naturens magi och verkligheten. Patrik Ness monster i Sju minuter över midnatt och den nordiska naturens magi i Jag väntar under mossan av Amanda Hellberg gjorde Helenas 2012 till ett år i fantasins tecken.
Kolla om böckerna finns inne
Riggs. Miss Peregrines hem för besynnerliga barn
Granholm. Sjutton år och skitsnygg
Mafi. Rör mig inte!
Strandberg & Bergmark Elfgren. Eld
Barlach. Det är jag som är Caroline
Marchetta. Jellicoe Road
Lindberg. Något måste hända nu
Ness. Sju minuter över midnatt
Hellberg. Jag väntar under mossan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar