10 oktober 2013

Liesl & Po av Lauren Oliver

Flickan Liesl sitter inlåst på vinden. Hennes elaka styvmor låter henne inte komma ut därifrån. Den enda gången hon träffar någon är när ett hembiträde kommer upp med lite matrester två gånger om dagen. Liesl brukar sitta och rita. Rita och läsa är det enda hon har att roa sig med. Men nu har hon inte ritat något på tre dagar. För tre dagar sedan fick Liesl veta att hennes pappa har dött och efter det har hon inte haft lust till någonting.

Plötsligt en kväll dyker ett spöke upp i Liesls rum. Spöket kallar sig Po och kommer från Andra Sidan. Po har ett husdjur som heter Knytet. Det går inte riktigt att avgöra om Knytet är en hund eller en katt. Den är suddig och uppför sig ibland som en katt och ibland som en hund.

Spöket Po brukar betrakta Liesl från Andra Sidan. Han tycker om att se henne rita. Nu har han sett att hon har slutat rita och han vill veta varför. Po får höra att Liesls pappa har dött och han vill hjälpa henne. Han lyckas kontakta hennes pappa på Andra Sidan. Det visar sig att pappan inte kan komma till ro förrän han blir begravd bredvid Liesls mamma. Po hjälper Liesl att rymma. Tillsammans ger sig Liesl, Po och Knytet iväg för att begrava pappans aska. Vad de inte vet är att träskrinet som pappans aska ligger i har blivit förväxlat med ett annat skrin. Ett skrin som innehåller Världens Mäktigaste Magi.

Liesl & Po är ett äventyr fyllt av personer och förvecklingar. Berättelsen utspelar sig i en miljö där solen inte har visat sig på 1728 dagar och världen är grå. Det är en fantasirik, gripande och rolig saga. En allåldersbok, en högläsningsbok, läs den!

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar