12 november 2015

Alla dör av Jesper Lundqvist

Många ljus tändes under allhelgonahelgen som nyss passerat. Ljus för att minnas alla som vi känner som har dött. Alla dör är en ny bilderbok av Jesper Lundqvist. Ni kanske känner igen Jesper som började använda ordet hen? Döden är ett annat ord som väcker starka känslor och massor av människor tycker att det superjobbigt att prata om. Då kan man låna den här boken och läsa och prata om den istället.

För alla som föds kommer att göra det en gång. Vi dör. Oändligt långsamt eller knall och fall. Det är inget läskigt med det, inget konstigt eller skumt. Med hjälp av tecknaren Gabi Frödéns pigga bilder berättar Jesper:

Visst kan döden vara fruktansvärd och sorglig, i alla fall för oss som fortfarande lever. Samtidigt är döden, försvinnandet, det allt och alla har gemensamt. Det finns något vackert i det. Kanske till och med tröstande.

Självklart ska vi dö. Och visst kan man gråta många långa floder när någon vi tycker om dör ifrån oss. Men döden är just precis så som Jesper beskriver den. Komplett självklar. Dessutom rostar ju bilar och kläder trasas i trådar. Vissnar, dunstar, ruttnar. Ingen eller inget kommer undan. Vilket också får en att tänka på hur unikt och värdefullt livet faktiskt är! Hurra för dig och mig och allting som spirar, krafsar och finns till. Här och nu.

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar