26 september 2016

Den vita döden av Camilla Lagerqvist

Det fanns poeter som kallade det vi hade för den vackra döden, eller den bleka döden. Men det fanns inget vackert med sjukdomen.

Julia är sjuk i tuberkulos. Tillsammans med andra barn och vuxna bor hon på ett slott. Men det är knappast något majestätiskt liv i sus och dus. Slottet är ett sanatorium dit man kommer för att vila, äta och bli frisk. Eller dö.

TBC som sjukdomen också kallas är fasansfull. Hostan river och sliter tills man blöder. Det kommer blod på lakan. Blod på näsdukar och blod i vattenglas.

Det är många dagar och nätter som Julia måste vara där. Tiden sniglar sig fram. Om kvällarna tassar flickor tisslande iväg på hemligheter. Vad är det vaktmästarens son gömmer vid stranden? Vilka kan man lita på? Vem vill vara hennes vän?

Plötsligt dyker Luca upp. En kille som inte är som någon annan Julia träffat förut. I närheten av honom pickar tiden lika snabbt som Julias hjärta. De dras till varandra och tillsammans upplever de magiska stunder av cirkuskonster, eldsken och brännande kärlek i skuggan av döden.

Blir man verkligen friskare av komjölk som sprutas rakt in i ådrorna? Kan man någonsin bli helt frisk och fortsätta leva och älska. Julia hoppas och som läsare hoppas man med henne ända tills allra sista sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar