06 maj 2017

Pest och kolera - historiens värsta farsoter av Nina och Magnus Västerbro

Jag vet. Det värsta man kan tänka sig kan också vara det man helst av allt vill läsa om. Spetälska. Kolera. Smittkoppor.

Husen står tomma, städerna öde, åkrarna oskötta, vägarna täckta med lik. Överallt en fasansfull ödslighet. Skulle du tro detta, du som lever långt senare? Vi själva, som ser allt det här, tror ju det knappast.

Orden är en italiensk poet som levde samtidigt som pestepidemin härjade. I Pest och kolera kryper vi nära inpå smittsamma bakterier och dödliga sjukdomar. Med tydliga beskrivningar av förlopp och spridning får vi oss en rejäl dos medicinhistoria. Det vill säga hur sjukdomar uppstått och i bästa fall botats med hjälp av snillrika mediciner som flitiga personer forskat fram. Man både ryser och beundrar folk som lidit såriga, blodiga kval och envist försökt förstå vad som händer och hur man bör skydda sig.

I boken går författarna kapitelvis igenom sex av världens vanligaste farsoter. Tecknaren Johan Egerkrans som du kanske känner igen från böckerna Nordiska väsen och Nordiska gudar gör som vanligt en fantastisk insats med kusligt snygga bilder. Den här gången med många dödskallar, bölder och gastkramande kroppar.

Om du gillar mardrömslika berättelser eller dagdrömmer om att bli läkare, njut.

Kolla om boken finns inneInga kommentarer:

Skicka en kommentar