05 juli 2017

Det här kalla landet av Pernilla Gesén (2017)

Pernilla Geséns första ungdomsroman. Och det är en mörk, kall, politisk historia men med inslag av hopp och tonårskärlek!
Boken handlar om sjuttonåriga Noomi som växer upp i Nordland. Hon har gott om pengar och en trygg uppväxt. Men läget i Nordland verkar bli sämre, många affärer stänger och hennes familj börjar ha ont om pengar. Plötsligt verkar det främlingsfientliga partiet Nya Demokraterna vara på allas läppar - är det invandringens fel att Nordland nu har sämre ekonomi och allt blivit sämre? Noomis bror försöker locka in Noomi in ND:s ungdomsförbund.
Zahra är en tjej som flytt krig och sedan många år tillbaka bor i Sverige. Hon saknar sitt hemland. Hennes pappa driver en liten kiosk och känns allmänt deppig. Zahra hatar allt som ND står för och säger sina åsikter rakt ut. Zahra och Noomi stör sig på varandra och går i samma klass!


Det blir en spännande politisk ungdomsroman skriven ur två personers vitt skilda perspektiv.
Men boken är mer än politik - det är också en berättelse om att vara ung, om att ryckas med och påverkas av kompisars åsikter. Det är också en bok om att finna sig själv, och att vara vilsen - att tro man vet vem man egentligen är! Och visst verkar mycket i boken påminna om situationen vi befinner oss i Sverige?


Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar