29 november 2011

Fyra dagar, fyra nätter av Morgan Matson

Amy Curry är ensam i familjens hus i Kalifornien efter den bililoycka som dödat hennes pappa. Hennes bror är på behandlingshem och mamman har redan börjat ett nytt liv i ett nytt hus i delstaten Connecticut. Amy vägrar att köra bil efter olyckan och både hon och bilen ska till deras nya hus. Roger är son till en av mammans kompisar och han ska resa med Amy tvärs över kontinenten. Hon är inte särskilt sugen på att åka bil med en helt okänd kille, men så visar sig Roger vara både snygg och trevlig. Fyra dagar och fyra nätter ska resan ta. Amys mamma har gjort ett noggrant schema med karta, bokade hotellövernattningar och vägbeskrivningar.

Men så bestämmer sig Amy och Roger för att ta helt andra vägar...De besöker turistattraktioner, äter mängder av snabbmat och gör bland annat en avstickare till Kentucky där Rogers ex finns. Självklart berättar de inte för sina föräldrar att de inte kommit så långt på resan som det var tänkt. Förutom texten finns låtlistor från resan, kvitton från Amys och Rogers snabbmatsätande och turistande samt roliga fakta om de delstater de passerar. Det är kul att kunna se vad de åt till lunch i Nevada eller vilka låtar de lyssnade till när de körde genom Kansas.

Fyra dagar, fyra nätter (2011)är en både allvarlig och rolig berättelse om Amys väg tillbaka till ett normalt liv efter pappans död. Trots det sorgliga temat får skildringen av Amys och Rogers resa mig att skratta många gånger. Morgan Matson har tagit fasta på de udda detaljerna och smått komiska situationer i berättelsen. Själv blir jag enormt sugen på att göra en roadtrip genom USA när jag läste boken!

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar