05 juni 2012

Babbloteket tipsar om Godnatt Mister Tom

Vi har läst Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian. Den nioåriga pojken Willie är ett av många barn som skickas ut på landet från London i början av andra världskriget. Han hamnar i den liten by hos den gamle buttre enstöringen Tom Oakley. Hos Mister Tom blir livet bara bättre än hemma. Wilie får äta sig mätt, sova i en egen säng och slipper vara orolig för moderns ständiga bestraffningar. För första gången i livet möter Willie människor som vill honom väl och han får nya kamrater. Sakta växer en stark vänskap fram mellan honom och Mister Tom. En dag skickar Willies mor bud efter honom att komma hem. Han och Mister Tom lovar att hålla kontakten. Trots detta går det veckor utan att Willie hör av sig. Till slut bestämmer sig Tom för att bege sig till London för att leta rätt på Willie.

Alla i Babbloteket tyckte att boken var oerhört bra. De som inte hade hunnit läsa ut boken ville definitivt göra det. De var gripna av berättelsen om Willie och Tom. I början händer det många positiva saker, alla är jättesnälla och en ny helt ny värld öppnas för Willie. Våra babblare nämnde särskilt att många vuxna i den lilla byn bryr sig honom. Ett exempel på det är Willies födelsedag då blir uppvaktad av många bekanta i byn. En nackdel är att det blir ganska många personer att hålla reda på, särskilt innan man kommit in i boken. Samtidigt är det även en berättelse om hur det var i London och den omgivande landsbygden under andra världskriget. I boken gräver de skyddsrum, bär med sig gasmasker och har mörkläggningsgardiner för att inte bli bombade. Spännade och lärorikt tyckte många av babblarna!


Utan att avslöja några detaljer, så händer flera dramatiska saker i slutet av boken. Babbloteket tyckte att slutet var oerhört sorgligt! Många saker som man inte önskar ska hända något barn händer Willie. Trots det rekommenderar alla i Babbloteket Mister Tom.


Läs den du med!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar