05 oktober 2012

Kapitulera omedelbart eller dö av Sanne NäslingDet är en speciell vänskap mellan Mary och Lovely. De delar livet med alla dess facetter. Skolan, utanförskap, föräldrar, vänner och ångest är några teman som dyker upp under läsandets gång. Men allt detta ses genom Marys och Lovelys ögon som har skapat sig en egen värld, som är körsbärsröd, präglad av vänskap och tillgivenhet och inramad av låttexter och citat. Om vardagen blir för påfrestande flyr vännerna till drömmen om en gemensam bostad och ett gemensamt liv i London. Återkommande platser som bildar ramen för vännernas berättelse är bådas hem, stadsbiblioteket och skolan.

Att beskriva vad som händer i boken är inte alldeles lätt. På utsidan händer det inte så mycket. Två tjejers vardag beskrivs mer eller mindre ingående. Det speciella med boken är att det är en berättelse om vad som händer på insidan, och där händer det ganska mycket. Man kan nog kalla denna bok känsloladdad, på ett positivt sätt. Det är svårt att sätta fingret på vad som gör boken så speciell men enligt min åsikt är det just kontrasten mellan det gråa vardagslivet där det egentligen inte händer så mycket och känslostormen på insidan. Kontrasten mellan livet i Stockholm och drömmen om framtida livet i London håller berättelsen samman. Dessutom är det en fin berättelse om vänskap och kärlek, hur vänskap betyder att vara fri och samtidigt fången, att vara nära ibland för nära och hur detta ger trygghet men gör ibland ont. Boken präglas av en mystisk och drömliknande ton, där fantasi och verklighet blandas ihop in i det extrema. Sista meningen i boken öppnar upp för alternativa tolkningar av berättelsen.

Och last but not least måste jag nämna språket som varvar mellan svenska och engelska i en självklarhet som förvånar. En bra bok för en mörk och kall höstkväll, som man vill tillbringa med en lugn bok och en kopp te.  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar