05 september 2015

Hamstern är borta! av Andreas Palmaer och Ingela P Arrhenius

Ibland är det roligt att läsa böcker om man vet mer om hur boken blev till. Det är alltid bra att skriva om sådant man vet och sådant som man själv varit med om - historien brukar bli bättre då. Andreas Palmaer har själv tappat bort sitt barns hamster och det är så han fick idén till den här bilderboken.

Elliot har världens bästa hamster. Hamstern Stoffe kan göra många trick. Elliot har tränat Stoffe i flera timmar. Elliots föräldrar är skilda och hans mamma måste ta hand om Stoffe medan Elliot bor hos sin pappa. Men mamma glömmer bort att stänga dörren till hamsterburen och vips så är Stoffe försvunnen. Mamma blir jättenervös och köper en ny hamster. Hoppas inte Elliot märker något!

Hamstern är borta (2014) är en historia om att olyckor kan hända vem som helst och det bästa är att vara ärlig och berätta sanningen om vad som hänt. Lögner gör bara saken värre. Det roliga med att veta bakgrundshistorien är att det var författaren och pappan Andreas som tappade bort hamstern men i boken är det ju mamman. Så kan man göra som författare - ändra lite grann på sanningen. I böcker får man ljuga hur mycket som helst!

Hamstern är borta! vann Bokjuryns pris för bästa bilderbok 2014, framröstad av läsarna själva!

Kolla om boken finns inne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar