07 september 2015

Ringar på svart vatten av Gull Åkerblom

Ringar på svart vatten (2015) är en berättelse om 16-årige Ben, om jämnåriga Alba och en riktigt bra spökhistoria om ett hemsökt hus. Allt i samma bok!

Ben är en ensamvarg som alltid känt sig udda och utanför. Han har alltid identifierat sig med Bortbytingen i Selma Lagerlöfs barnbok om trollungen och människobarnet som bytte plats. Han har sedan förskolan beundrat Alba och hennes sätt att ta för sig av allt. Men hon ser honom inte, han är inte tillräckligt intressant eller cool för att räknas.

En dag berättar pappa att han har hyrt en gammal prästgård på landet! Han är entusiastisk, medan mamma, Ben och storebror Isak absolut inte vill flytta från stan. Flytten sker trots familjens ovilja, och när Ben ser huset känner han sig olustig. Det finns något, eller någon i huset som söker kontakt. Utanför huset är det en lantlig idyll, en trevlig liten by med sin kyrka. Men där finns också den svarta sjön med sina märkliga ringar på vattnet... Och ännu konstigare blir det när Alba kommer för att sommarjobba på kyrkogården...

Berättelsen fångar mej direkt, Bens utanförskap och känslighet, Albas sökande efter sanningen och det spännande sökandet efter den som vill hittas.

Kolla om boken finns inne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar