09 juni 2016

Brott och straff: om att stjäla en hund av Charlotte Hage


I denna bok får vi lära känna Rosa.Rosa har en mamma som alltid jobbar, och en pappa som alltid tränar. Hennes storasyster är jämt i stallet. Rosa känner sig därför väldigt ensam - och inte har de råd att åka på gemensam semester heller. Därför brukar Rosa ljuga i skolan när de ska berätta om sina "sommarlov" och hitta på saker - för hon skäms.


Denna sommar ser ut att bli likadan tills Rosa får den briljanta idén att hon kanske kan "stjäla" en hund. En hund som kan göra henne sällskap i det övergivna Torpet som ligger en bit utanför stan, i skogen. Hon bestämmer sig för att genomföra sin plan, trots att hon vet att det är olagligt, och övernattar i torpet med hunden.

Det här är en fin berättelse om en påhittig och ganska ensam tjej som är väldigt intresserad av lag och rätt. Så intresserad att hon faktiskt drar igång en egen rättegång.

Det är också en fin berättelse om hur ensamhet kan påverka en. Hur föräldrar väljer att vara upptagna med sina saker istället för att vara med barnen.

Boken är skriven väldigt pedagogiskt och det går inte att lära sig om hur olika straffsatser funkar, om lagen och olika begrepp som hör till.


I skrivande stund väntar biblioteket på att köpa in boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar