02 december 2010

Bara vara Jennie av Solveig Olsson-Hultgren

Det finns böcker det gör lite ont att läsa. Bara vara Jennie (2010) är en sån. Men det gör inte bara ont. Man blir liksom lite klokare också.

Berättelsen börjar i en säng, där Jennie ligger och vrider och vänder sig. Imorgon är en stor dag. Då börjar Jennie i tredje klass. Men det är inte det som oroar henne. Det är ett par byxor som är problemet. Eller egentligen inte byxorna heller. Det är mamma. Jennie kan inte lita på att mamma kommer att väcka henne på morgonen, kan inte lita på att byxorna kommer att vara upplagda, kan inte lita på att mamma inte kommer att vara full...

I Sverige växer så många som cirka 400 000 barn upp i familjer, där den ena eller bägge föräldrarna dricker för mycket alkohol. Och många barn mår väldigt dåligt. Genom att läsa om Jennie och hennes lillebror Jonatan, förstår man bättre hur det kan vara att leva i familj, där det finns missbruk. Kanske kan man lättare ställa de rätta frågorna då, om man misstänker att någon har dessa problem. För det finns hjälp att få, bara man vågar berätta. Det finns hopp för Jennie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar